Włoskie sery

Nie znamy osoby która nie lubi sera.
Te mleczne przetwory o tak rożnym charakterze są esencją Włoch.

 Włoskie sery-

Możemy spotkać je w prawie każdym ulubionym włoskim daniu. W sałatkach w postaci płatków parmezanu, kremowa i ciągnąca się mozzarella na pizzy czy w intensywnym tiramisu w, którym delikatność ricotty miesza się z aromatem kawy i kakao.

W samej Italii wyróżnia się ponad 600 różnych rodzajów sera a każdy region posiada swoją oddzielną serową tożsamość. Prawie każdy ser zaczyna się od mleka, soli i podpuszczki.

Po dodaniu tradycji i miłości powstają takie legendy świata serów jak Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano, mozzarella di Buffala czy wspomniana już wcześniej ricotta.

W naszej ofercie posiadamy sery certyfikowanych włoskich Marek takich jak Carozzi Valassina, La Casera di Martinelli i La Bottera.

Wszystkie nasze sery posiadają oznaczenia D.O.P. co certyfikuje je jako sery regionalne. Sery można jeść osobno, komponować z nich deski urozmaicone wędlinami, orzechami czy owocami lub na ich bazie przygotowywać dania.